Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Estetiska programmet Design

Estetiska programmet Design

Drömmer du om att bli inredningsdesigner, kläddesigner, formgivare eller kanske webbdesigner? Gillar du att teckna, måla, fotografera, inreda miljöer, trycka, skulptera, tillverka smycken eller kanske designa kläder? Då är vårt designprogram något för dig.

VI HJÄLPER DIG ATT UTVECKLAS

Våra design- och bildlärare har erfarenhet från kultur- och näringsliv. De hjälper dig att utveckla dina kreativa talanger i riktning mot ett formspråk, ett eget utryck, inom det som designområde som intresserar dig mest. Du får lära dig hur människor i alla tider har förmedlat känslor och budskap, vilket blir en inspirationskälla till ditt eget skapande. Utbildningen tar sin utgångspunkt i bild, form, färglära, perspektiv och skissteknik, eftersom detta är grunden för design, oavsett om det är mode eller för webben man skapar. Du får producera prototyper av föremål, ha utställning med dina produkter och genomföra designuppdrag i samarbete med kulturliv eller näringsliv.

UTBILDNING FÖR FRAMTIDEN

Utbildningen på designprogrammet är högskoleförberedande och ger god grund för vidare studier. Detta gör att du håller många dörrar öppna efter gymnasiet, både inom design och inom helt andra områden. Du kan också välja kurser som ökar dina meritpoäng för att lättare kommare in på en viss universitetsutbildning. Med dina grundläggande teoretiska kunskaper och din kreativa och problemlösande erfarenhet kommer du ta dig vidare och bli attraktiv på arbetsmarknaden i framtiden – vad du än företar dig!

MED SIKTE PÅ VÄRLDEN

Skolans internationella profil innebär att vissa delar av undervisningen sker på engelska, av lärare med engelska som modersmål. Det ger dig unika kunskaper och färdigheter i språket som är till stor nytta om du vill studera eller arbeta i Sverige eller utomlands. Dessutom erbjuds du ta Cambridgecertifikat som ett bevis på dina kunskaper i engelska. Elever och lärare gör tillsammans en interna­tionell resa under studietiden. Som designer behöver du goda språkkunskaper och erfarenheter av att arbeta med olika människor i olika länder.

 • I årskurs ett läser hela estetklassen tillsammans kurser i svenska, engelska, matte och naturkunskap. Detta för att lägga grunden för ett brett och studieföreberedande program. Dessutom får eleverna redan år ett läsa kurser i bland annat bild och form, formgivning och digitalt skapande för att så tidigt som möjligt få börja arbeta med programmets inriktning.

  Design år 1

  I årskurs ett läser hela estetklassen tillsammans kurser i svenska, engelska, matte och naturkunskap. Detta för att lägga grunden för ett brett och studieföreberedande program. Dessutom får eleverna redan år ett läsa kurser i bland annat bild och form, formgivning och digitalt skapande för att så tidigt som möjligt få börja arbeta med programmets inriktning.

 • Andra året på designprogrammet fortsätter eleverna med kurser i svenska, engelska och får även läsa samhällskunskap och historia. Eleverna får även läsa sin första designkurs, kurs i bild och estetisk kommunikation samt konstarterna och samhället. Alla elever på estetprogrammet erbjuds möjlighet att fortsätta läsa mattekurs 2b som individuellt val.

  Design år 2

  Andra året på designprogrammet fortsätter eleverna med kurser i svenska, engelska och får även läsa samhällskunskap och historia. Eleverna får även läsa sin första designkurs, kurs i bild och estetisk kommunikation samt konstarterna och samhället. Alla elever på estetprogrammet erbjuds möjlighet att fortsätta läsa mattekurs 2b som individuellt val.

 • Det sista och avslutande året läser estetiska programmet en kurs i entreprenörskap och företagande med möjlighet till UF-företag. Designeleverna fortsätter med förjdupningskurs i design och läser kulturhistoria. Eleverna har möjlighet att som individuellt val välja fortsättningskurs i engelska och ta gratis Cambridge-certifikat.

  Design år 3

  Det sista och avslutande året läser estetiska programmet en kurs i entreprenörskap och företagande med möjlighet till UF-företag. Designeleverna fortsätter med förjdupningskurs i design och läser kulturhistoria. Eleverna har möjlighet att som individuellt val välja fortsättningskurs i engelska och ta gratis Cambridge-certifikat.

Våra program

Toggle module

Old schooling it - Trailer

Toggle module

Ladda hem vår katalog

Toggle module

Lyssna på pluggpodden

Toggle module

Nyfiken på oss? Följ oss!

Toggle module