Hjärnan mår bra när vi rör på oss

Vet du vad? Hjärnan mår bra när vi rör på oss! Hjärnforskaren Jenny Nyberg berättar hur du påverkar din hjärnhälsa med fysisk aktivitet.

Att vår hjärna är otroligt komplex känner alla till. Men visste du att det går att påverka hjärnans hälsa, utveckling och kapacitet bara genom att röra på sig?

Jenny Nyberg är hjärnforskare vid Göteborgs universitet och aktiv i Brain Athletics, en ideell förening som arbetar med att sprida kunskap om sambandet mellan motion, hjärnhälsa och kreativitet.

Hennes forskning visar att vi av egen kraft kan bromsa de negativa effekterna av hjärnans åldrande genom att vara fysiskt aktiva.

– Regelbunden konditionsträning har störst effekt. Men man behöver inte springa några maratonlopp. Det räcker att gå raska promenader eller göra något man tycker är roligt, till exempel dansa, simma eller cykla, säger hon.

I en ny film från Folkuniversitetet berättar Jenny Nyberg om hoppfulla forskningsrön med potential att leda till förändring i många människors liv.

För den vetgirige finns inget slut. Vill du gymnastisera hjärnan, få inspiration och lära dig något nytt? Då är du välkommen till Folkuniversitetet.

Vetenskap för alla

Visste du att?